Houtskeletbouw Dewaele - Laagenergiehuis Werchter (Kijkwoning)

Het ontwerp van onze kijkwoning is eenvoudig, maar net daarvoor opvallend. Een spel van verschillende rechthoekige volumes maakt het tot een speels en strak geheel. Beneden zijn er bakstenen met een onzichtbare voeg, boven een bekleding met lamellen van cederhout. Aan de woonkamer grenst een terras van ipé, de draagstructuur is dan weer van merbau. Binnenin is er beneden gewerkt met een eenvoudig keramische tegel, boven is er parket. De oriëntatie van het terrein bepaalden voor een belangrijk stuk de indeling van het huis. De zuidelijke gevel is erg gesloten om oververhitting te voorkomen. Leefruimtes en slaapkamer zijn naar het westen geörienteerd en laten veel daglicht binnen. De woning is compact, maar toch ruimtelijk. Doorgedreven isolatie en een goede luchtdichtheid maken deze woning uiterst energiezuinig. Gecombineerd met onder meer een warmtepomp gestuurd door zonnepanelen en een energiezuinig ventilatiesysteem D werd dit een woning die alles in huis heeft: zowel architecturaal als technisch.

zie ook www.dewaele.be